Karppaatko? Vältätkö punaista lihaa? Pierettääkö maito? Vai oletko jo tutustunut uuteen villitykseen; raakaravinto? 

Ystäväni, käytetään nyt hänestä vaikka koodinimeä "Jaakko", oli avovaimonsa tädin syntymäpäivillä hetken mielijohteesta päättänyt testata ruuansulatustaan nielaisemalla elävän rupikonnan. Juhlat olivat maalla, eli luomukonnasta tosin oli  kyse, mutta kumminkin. Tämä noin peukalon pään kokoinen älynväläys oli ollut väriltään ruskea, ja maultaan mitäänsanomaton. Illan edetessä "Jaakkoa" alkoi kuitenkin huolestuttaa, josko kuitenkin mokoma elikko olisi ollut myrkyllinen.  Kardinaalimoka tässä vaiheessa oli lähteä porukalla googlettamaan hakusanoilla "syö elävä sammakko", vaikka kyseessä oli ilmiselvä rupinen ruskea rupikonna. "Jaakko" kun ei silloin vielä tiennyt, että konnaa kannattaa katsoa silmiin, sillä sen pupiilit ovat kauniin kuparin tai kullan väriset. Saattaapa olla, että olisi mokoma kaunotar jäänyt jopa syömättä.

No niin, nyt itse asiaan.

Rupikonnalla on isot korvallisrauhaset, jotka erittävät myrkkyä ja syylämäisessä ihossa on myrkkyrauhasia, jotka erittävät maitomaista, limakalvoja ärsyttävää ainetta. Ihminen tosin tuskin saa mokomasta suupalasta vielä oireita, mutta esim. herkkismaha koira työntää tämän aterian jälkeen takapuolestansa valkoista vaahtoa, limaa ja verta, ja toinen peltimahapiskikin oksentaa.

Sammakon popsijoiden puolustukseksi kerrottakoon kuitenkin, että aasialaisessa ruokakulttuurissa elävän ravinnon syöminen on länsimaalaista kulttuuria yleisempää. Kaakkois-Kiinassa esimerkiksi asuu 66-vuotias mies, joka kertoo syöneensä 40-vuoden ajan eläviä sammakoita, hiiriä ja vauva-rottia. Tekevät kuulemma kaverin vahvaksi ja hyvin voivaksi...  Parhaimmillaan tämän herkuttelijan suuhun on sujahtanut päivän aikana 20 pikku hiirulaista. Nam.

Mutta. Rupikonnassa on todennäköisesti kohtalaiset ravintoarvot, reilusti proteiinia ja vähemmän rasvaa kuin kanassa. Harmi etten löytänyt tarkempia lukuja etsinnöistä huolimatta.  

Emme myös saa uonohtaa seikkaa, että rupikonna on suomessa rauhoitettu laji.

Mihin lopputulokseen siis päätyy Annika-täti? Onko rupikonnan syöminen ihmiselle vaarallista?

Vaarallisinta ihmiselle elävän rupikonnan syömisessä olisi ehkä elikon räpylöissä suuhun kulkeutuva multa, josta  saattaisi ihmiseen tarttua Toksoplasmoosin tauti.  Tästä taudista puolestaan suurin vaara on sikiölle sen kehityksen aikana. Joten "Jaakko-kulta", jollet ole raskaana, uskon että voit edelleen nukkua yösi rauhassa. Suurin uhka tekosestasi saattaa olla virkavalta, jolla on oikeus rapsaista sakot rauhoitetun eläimen murhaamisesta.